Fried van Hoof aWard

In leven pleitbezorger voor de rechten van de mens

FRIED VAN HOOF aWARD 2016

 

De jury van de Fried van Hoof aWard kwam bijeen op 5 november 2016. Er lagen 13 nominaties op tafel. Eén daarvan viel af omdat het project nog moet starten. De 12 overgebleven voorstellen vormden een rijk en divers aanbod. En dus stond de jury voor een lastige keuze bij het selecteren van de vijf projecten of initiatieven die gepresenteerd  worden bij de uitreiking van de prijs. En waarvan één de uiteindelijke winnaar zal zijn.

Hierna eerst de vijf geselecteerde projecten en initiatieven en daarna alle nominaties, elk voor zich waardevol en elk de moeite van het vermelden meer dan waard.

 De prijs wordt uitgereikt (voor de tweede keer) op vrijdag 2 december. Als u wilt weten welk project of initiatief de winnaar zal zijn:

Kom op 2 december, 20.00 uur,  naar de Cultuurkapel Sint-Vincent, Sint Antoniuskaai 10,  Gent.


Geselecteerde projecten of initiatieven (in alfabetische volgorde):


1.  Because We Carry en Missie Live for Lives

2.  Cartoons Kamagurka en Herr Seele

3.  Documentaire "Het nieuwe Turkije" - De nomade

4.  RTBF-journalist Michel Visart

5.  Wij zijn hier


Long list van alle genomineerde projecten of initiatieven:


1.                     Stichting Roemeense Kinderhulp

Een reeds vijfentwintig jaar bestaande stichting van vrijwilligers die regelmatig allerlei speelgoed en hulpgoederen naar Roemenië brengt voor weeskinderen, daar een weeshuis heeft gesticht en onderhoudt, en iedere zomer een groep weeskinderen een vakantie aanbiedt bij gastgezinnen.

www.srkh.nl

 

2.                     RTBF-journalist Michel Visart

Een van de slachtoffers van de bomaanslag op 22 maart 2016 in het metrostation Maalbeek te Brussel, was Lauriane, dochter van RTBF-journalist Michel Visart. Enkele dagen na de aanslagen gaf Visart tijdens het RTBF-journaal een indrukwekkend serene getuigenis waarin hij vertelt over het onzekere wachten op nieuws over zijn dochter, en bovenal pleit voor meer tolerantie en respect.

http://www.rtbf.be/auvio/detail_invite-michel-visart-a-propos-du-deces-de-sa-fille-lauriane-dans-les-attentats?id=2095356

 

3.                     Mercy Ships Holland

Mercy Ships Holland wil mensen en middelen inzetten ter ondersteuning van het internationale werk van Mercy Ships. Mercy Ships wil vanaf een voor anker liggend hospitaalschip bij ernstige aandoeningen medische zorg verlenen aan kansarme mensen in de allerarmste ontwikkelingslanden. De inzet is hoogwaardige zorg aan te bieden van dezelfde kwaliteit als in de westerse wereld, vanuit de gedachte dat iedereen goede zorg verdient ongeacht ras, geslacht, geboorteplaats of religieuze achtergrond.

www.mercyships.nl

 

4.                     Radio Begijnenstraat

‘Radio Begijnenstraat’ is radio zoals radio altijd zou moeten zijn: verrassend, grappig, ontroerend, relevant… Een reeks sprankelende doe-het-zelf-uitzendingen die de geïnterneerden van de psychiatrische afdeling van de Gevangenis van Antwerpen hebben gemaakt samen met actrice en dramatherapeute Katrin Lohmann.

https://radio1.be/radio-begijnenstraat-1

 

5.                     Angèle Etoundi Essembla

Deze fotografe zet zich weliswaar niet met zoveel woorden in voor de rechten van de mens, maar haar werk is een manier om de aan ongelijkheid ten grondslag liggende stereotypering van vrouwen (in Afrika) te doorbreken, en daarbij zorgt zij middels haar Essamba stichting ook dat vrouwen daadwerkelijk kansen krijgen. Ze heeft veel tentoonstellingen gehad over de hele wereld, o.a. in Unesco gebouw en bij vergadering Afrikaanse staatshoofden in 2014, waar ze ook heeft gesproken over het belang van onderwijs en onafhankelijkheid van meisjes/vrouwen.

http://essamba-art.com

 

6.                     Wij Zijn Hier

Wij Zijn Hier is een groep vluchtelingen in Amsterdam die vanuit de Nederlandse overheid geen onderdak krijgt maar ook niet mag werken en dus op straat zou moeten leven. De groep heeft besloten de onmenselijke situatie waarin zij leven zichtbaar te maken, door zich niet meer te verschuilen maar juist de situatie van afgewezen maar onuitzetbare vluchtelingen in Nederland aan de kaak te stellen. Dankzij de kracht van de vluchtelingen en de hulp van vele supporters, bestaat de groep al zo’n vier jaar.

http://wijzijnhier.org/who-we-are

 

7.                     Documentaire “Het nieuwe Turkije” – De nomaden

De Turkse president Erdogan duldt geen tegenspraak. Journalisten, advocaten, professoren, iedereen die het regime bekritiseert riskeert vervolging of zelfs erger. Ellen en Marie, twee Vlaamse Nomaden gaan op onderzoek uit in Istanboel. De strijd tegen de censuur in het nieuwe Turkije

https://www.canvas.be/video/vranckx-op-zaterdag/de-nomaden/het-nieuwe-turkije

 

8.                     Stichting Bootvluchteling

Stichting Bootvluchteling zet zich in op al die plaatsen waar bootvluchtelingen aankomen, acuut hulp nodig is en de nood het hoogst. Stichting Bootvluchteling is door de Italiaanse overheid en andere hulporganisaties verzocht om te helpen op de wateren tussen Italië en Libië. Zij is met een speciaal uitgerust reddingsschip op de Middellandse Zee actief; niet om mensen te helpen oversteken, maar om levens te redden.  

http://bootvluchteling.nl/

 

9.                     Because We Carry

Eind augustus 2015 besluiten drie jonge vrouwen uit Amsterdam naar Lesbos, Griekenland te gaan. In hun bagage: 1000 gedoneerde draagdoeken voor moeders met kleine kinderen op de vlucht. De situatie op Lesbos is schrijnender dan zij zich ooit hadden kunnen voorstellen. Door de kou, honger en het gebrek aan overkoepelende coördinatie van de hulp, wordt al snel duidelijk dat meer hulp geboden is. Zij besluiten direct een groter initiatief op te zetten en uit te dragen wat zij in hun yoga-ervaring van Ghandi hebben geleerd: wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld. Eduard Nazarski, voorzitter van Amnesty International Nederland, ontmoette enkele van hun vrijwilligers op Lesbos en was zeer onder de indruk van hun drive en doorzettingsvermogen en ook van hun vermogen om antwoorden te vinden bij zeer lastige situaties.

http://becausewecarry.org

 

10.                   Missie Live for Lives

Live for Lives heeft als missie om binnen Europa, middels het uitzenden van vrijwilligers naar diverse locaties, (boot)vluchtelingen te voorzien van basishulp. Dit wordt gedaan door de leefbaarheid in de vluchtelingenkampen te vergroten, de vluchtelingen op te vangen met drinkwater, voedsel en kleding en EHBO te verlenen. De doelgroepen baby's, vrouwen en kinderen krijgen extra de aandacht. Live for Lives koopt op locatie goederen en middelen aan om uit te delen of mee te bouwen. Life for Lives werkt met donateurs en vrijwilligers.

http://www.liveforlives.nl

 

11.                   “U bent erin getuimeld, met open ogen nog wel, Monsieur le Président”

In een open brief aan François Hollande hekelt  David Van Reybrouck de oorlogsretoriek van de Franse president.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/opinie/1.2496737

 

12.                   Cartoons Kamagurka en Herr Seele – NRC

Kamagurka, in zijn begincarrière cartoonist bij Charlie Hebdo, rebelleert samen met collega-cartoonist Herr Seele, met beelden en humor. In tijden waarin cartoonisten onder zware dreiging leven, willen ze met hun cartoons extreme schendingen van de mensenrechten aan de kaak stellen. Kunst en humor in de bres voor mensenrechten.

Kama en Herr Seele
Parijs
Cartoon 1.doc (271.5KB)
Kama en Herr Seele
Parijs
Cartoon 1.doc (271.5KB)
Kama en Herr Seele
Nice
Cartoon 2.doc (194.5KB)
Kama en Herr Seele
Nice
Cartoon 2.doc (194.5KB)